2016-10-07 13:40:11• hírek • Kocsis Zoltán

Hosszúmező fontosabb mint Szatmárnémeti – a CFR-nek

fotó: graiul.ro
fotó: graiul.ro

Hosszúmező fontosabb mint Szatmárnémeti, legalábbis a Román Vasúti Társaság számára. A felújításra szánt eurómilliók a jelek szerint könnyebben eljutnak a máramarosi magyar községbe, mint a szatmári megyeközpontba.

„Romániában egyedi vasútállomása van Hosszúmezőnek" címmel a maszol.ro hírportál számol be a nem mindennapi helyzetről a graiul.ro oldal alapján. Ezek szerint a 2500 lakosú község állomásán négy alkalmazott - egy állomásfőnök és három vasutas dolgozik. Mint kiderül, jegyet nem lehet váltani az állomáson - ugyanis ott egyetlen vonat sem halad el! Immár nyolc éve, mint arról Lemák Mihály Rudolf alpolgármester beszámolt....

Mindez azonban még nem minden! A CFR ugyanis az elmúlt években - már jóval az állomás bezárását követően - egy millió eurót fordított a vasútállomás épületének felújítására! Azért, hogy Schengen-kompatibilis legyen - néhány kilométerre Ukrajnától, mondja az alpolgármester.

A helyzet több mint megmosolyogtató, ha arra gondolunk, hogy mindeközben ugyanannak a CFR-nek nincs pénze például a szatmárnémeti vasútállomásra. A 145 éve, 1871. szeprember 25-án átadott állomás 117 éves, 1899-ben elkészült műemléképülete egyre siralmasabb, sőt, néhol közveszélyes állapotban van.

Ugyan a közlekedésügyi minisztérium szeptember közepén elkészített egy kerettervezetet, amelyben a szatmári állomás a prioritási lista második helyére került Zsilvásárhely mögött, hogy ebből pénz és főleg munka mikor lesz, az még a jövő kérdése. Ugyezen a listán amúgy Nagykároly a 13. helyen található.

Emlékezhetünk rá, az ügyben Kereskényi Gábor akkori parlamenti képviselő, jelenlegi polgármester 2015 augusztusában interpellációban is fordult az akkori közlekedésügyi miniszterhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: